Саудитска Арабия замразява подкрепяните от САЩ планове за нормализиране на отношенията

...
Саудитска Арабия замразява подкрепяните от САЩ планове за нормализиране на отношенията
Коментари Харесай

Саудитска Арабия засега отлага сближаването с Израел

Саудитска Арабия замразява подкрепяните от Съединени американски щати проекти за нормализиране на връзките си с Израел. Това разкриха пред " Ройтерс " два източника, осведомени с желанията на Рияд.

Това е сигнал за бързо преосмисляне от страна на Саудитска Арабия на външнополитическите си цели на фона на ескалиращата война между Израел и палестинската формация " Хамас ".

Конфликтът тласна кралството и към ангажимент с Иран. Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман организира първи телефонен разговор с иранския президент Ебрахим Раиси, до момента в който Рияд се пробва да предотврати разгръщане на насилието в района.

Двата източника показаха, че ще има закъснение на подкрепяните от Съединени американски щати договаряния за нормализиране на връзките с Израел, което е основна стъпка за кралството да си обезпечи в подмяна от Съединени американски щати скъп пакт за защита.

Подкрепяната от Иран формация " Хамас " провокира война на 7 октомври, като предприе опустошителна офанзива против Израел. Както израелските, по този начин и саудитските водачи обаче увериха, че се движат устойчиво към Саудитска Арабия - родното място на исляма и дом на неговите две най-свещени места. По-рано осведомени с въпроса източници оповестиха, че страната няма да разреши спорът да осуети устрема ѝ към съглашение за защита със Съединени американски щати, даже в случай че Израел не предложи обилни отстъпки на палестинците.

Подход, който оставя палестинците настрани, обаче би разгневил арабите в района, защото арабските медии излъчват фрагменти на палестинци, убити при израелски ответни въздушни удари.

Бойци на " Хамас " убиха над 1300 израелци при офанзивата си на 7 октомври, а повече от 1500 починаха до петък при продължаващите ответни удари на Израел против Газа.

Според един от източниците, осведомени с желанията на Рияд, към този момент договарянията не могат да бъдат продължени и въпросът за израелските отстъпки по отношение на палестинците ще би трябвало да бъде по-голям приоритет при подновяването на полемиките - знак, че Рияд въпреки всичко не се е отказал от концепцията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР